top of page

Kuntavaalit tulossa - Ehdokkaat, mitäs jos kilpailtaisiin kilpailuttamisesta?

Ympäri Suomen on viime viikkoina ihmetelty julkisen rahan käyttöä ja toivottu jotain rotia. Mikäpä siinä kun on vaalitkin tulossa.

Tässä muutama nosto sosiaalisesta mediasta: Onko pääministerin aamumurot varmasti oikein hankittu? - Onko suomalainen mediatuotanto ihan oikeasti kilpailtua, eikä valtion monopolipeliä? - Parempi kilpailutus toisi säästöjä kunnille – vaatimusten keventämisellä pyritään parantamaan pk-yritysten osallistumista infraurakoiden kilpailutukseen. - Tulli takavarikoi huumerikollisten bitcoineja 90 miljoonalla eurolla. Ne päätettiin tammikuussa myydä. Asiaa ryhdyttiin selvittämään. Myymättä vielä ovat. Koska käynnissä on ”markkinavuoropuhelu välittäjän kilpailuttamiseen liittyen”.

Sitten vielä se iso kuva. Väitetysti Suomen autuaaksi velkarahalla tekevä EU:n elpymisrahoitus ja poliitikkojen ollakko vai eikö olla -leikki asian ympärillä. EU:n elpymisrahoitus on mahtava homma kilpailutuksen ystäville, eli poliitikoille. Vai olisiko sittenkin kilpailutuksen sijaan kysymys siltarumpupoliitikasta, jossa oman paikkakunnan sijaan ajetaan kansallisesti suosiollisia hankkeita läpi EU:n rahalla.

Oikea kilpailutushan vaatisi, että olisi joku joka osaisi hankkia, ja joku joka oikeasti kilpailisi hankinnasta. Nythän vähän näyttää siltä että julkisissa hankinnoissa on yhtä paljon hyviä näyttelijöitä kuin hallituksen väliriihessä.

Mitä tekevät kansallisen tason poliitikot edellä, sitä paikalliset perässä. Mikään ei liene parempaa kuin olla päättämässä omien hankkeiden edistämisestä ja kilpailevien poliitikkojen hankkeiden torppaamisesta, vesittämisestä tai muusta tahmaamisesta (joita ilmeisesti alan kielellä kompromisseiksi kutsutaan).

Mutta missä on se kuntalaisen etu, kun sen perään kaikki kilvan huhuilevat? Valtiovarainministeriö peräänkuuluttaa Hankinta-Suomi strategiassaan julkisten hankintojen kehittämistä kansalaisten palveluiden laadun kohottamiseksi. Herää kysymys, kenestä kansalaisista ja mistä hankinnoista on kyse?

Ammattiliitto JHLn keväällä julkaiseman barometrin mukaan suomalaiset ovat vakaasti sitä mieltä, että julkiset palvelut, kuten terveydenhoito, koulutus, joukkoliikenne ja kirjastot, on syytä maksaa verovaroin ja näiden palvelujen tuottajaksi sopii parhaiten julkinen sektori.

Onhan se sitten mainio homma että terveydenhoitoon, koulutukseen, joukkoliikenteeseen ja kirjastoihin liittyviä palveluita ei nyt sitten ainakaan kilpailuteta. Eikö niin, kuntavaaliehdokkaat?

Komentarze


bottom of page